Általános attribútumok

Léteznek olyan attribútumok, amelyeket minden HTML tag tartalmazhat. Én általános attribútumoknak nevezem őket.

Általános attribútumok áttekintése
Attribútum Jelentés Érvényes
class CSS osztály szelekcióhoz összes elem
id identifikátor CSS-hez és skriptekhez összes elem
style CSS stílus beírás megjelenített elemek
title elem címe, kiegészítő infó buborékban osszes elem
lang elem nyelve összes elem
name név más elemek együttműködéséhez külömböző használtság
accesskey funkciós billentyű aktív elemek
tabindex tabulátor aktválás sorrendje aktív elemek
language skript nyelve összes elem
dir szöveg íránya legfőkép <bdo>
események felhasználói események amelyek skriptet indítanak megjelenített elemek

class

CSS-hez használt elem osztályozás. Lehetővé teszi egyszerű elem megjelölését és így megváltoztathatjuk a megjelenését. Stílus beírásban stílusna elősorolnak egy pontot. Példa:

<style>
.voros {color: red}
</style>
...
<p class="voros">Bekezdés piros színnel</p>


id

Identifikátor, amelynek egyértelműnek kéne lennie. CSS és skriptekhez használják. CSS-ben identifikátor neve előtt besorolunk egy duplakeresztet #. Példa:

<style>
#pici {font-size: 5px}
</style>
...
<p id="pici">Bekezdés hihetetlenűl pici betü mérettel.</p>


style

Stílus beírás CSS nyelvben. Példa:

<p style="line-height: 200%">Bekezdés dupla sor magassággal.</p>


title

Elem cimkéje, kiegészitő infó. Mai böngészőben megjelenik sárga buborékban egér huzigálással (korábban ez csak képeknél volt lehetséges alt attribútummal). Ez főleg linkeknél szép.

<a href="http://webiras.travick.net/" title="internetes weboldalak szerkesztésről, karbantartásról és fejlesztésről">Webírás</a>

Ha szükség van Title-ben (tehát főleg a sárga buborékban) egy sortörésre, Internet Explorer böngészőben ez lehetséges &#10; entitással, más bőngészőkben ezt nem tudom. Manapság legismertebb böngészők automatikusan törik a sorokat.

Az a megállapítás terjedt, hogy title-t figyelik a keresők. Véleményem szerint túlbecsülik title attribútum jelentőségét (title tag ellentétben, amelyet alá szokták becsülni)


lang

Az elem nyelve. Manapság nem nagyon hasznos dolog. Számítanak rá jövőben nemzeti környezetben jobb dokumentum megjelenítés miatt. Alapvető érték magyar nyelvnél a "hu". Több angol nyelv verzió is létezik, pl. "en-uk" brit és "en-us" amerikai angol nyelvhez.

Jelenleg van jelentősége wysiwyg Frontpage szerkesztő számára, amely lang attribútum szerint választja ki szótárt helyesírás ellenőrzéshez.

Lang segítségével lehet bár nem túl megbízhatóán megkülömböztetni CSS támogatás Firefoxban és Operában.


name

Név. Ez nem annyira általános attribútum, hasznosan csak valamelyik tagoknál lehet használni, főkép adatlapoknál. De mindig ugyan az a lényege: egyértelműen megnevezni (identifikálni) elemet alkotó elemek együtműködésükhez. Dinamikus HTML-ben funkcióját átvette id attribútum.


accesskey

Funnkciós billentyű. Ez az attribútum megengedi minden elemhez hozzárendelni billentyűt, amely lenyomás után (Windows-ban ráadássul ALT-al) elem aktiválni fogja magát. Csak azok az elemeknél lehet használni, amelyek aktiválhatóak. Ez azt jelenti, hogy csak linkeknél és adatlap alkotó elemeknél.

Egy link példa funkciós billentyűvel:

<a href="tweek.gportal.hu" accesskey="w">Szeretitek <b>W</b<indows-s?</a>


tabindex

Elem sorrendje tabulátor funkcióhoz. Böngészőben a tabulátor arra szolgál, hogy aktív elemeken tudjunk lépkedni. Tabindex attribútum megengedi alap elemek sorrendjét, úgyhogy más sorrendben aktiválódhatnak, mint ahogy HTML kódban vannak jelen. A tabindex attribútum értéke egy természetes szám. Ha valamelyiknek az értéke nulla, tabulátorral nem lehet aktiválni.


language

Skript nyelve. Nagyon ritkán használják, azaz legtöbb esetben JavaScriptben skriptelnek, és azt nem kell így beállítani. De programozóknak szükségük van VBScriptben language attribútumra in-line skriptek beíráshoz. Vigyázzatok, nekeverjétek össze language attribútumot lang attribútummal (dokumentum nyelve)


dir

Szöveg iránya. Értékek dir="ltr" és a dir="rtl". Az rtl jobbról balra jelent, jól jönn héber nyelvhez. Részben van támogatása más nyelvekben is, de nincs túl jó tapasztalatom vele, kissé zavarosan viselkedik.

Modern böngészőkben (Mozilla, IE6) már támogatják dir="rtl" attribútumot blokkos taggeknél -- jobbra rendezik ezeket. Gördítő sávot így esetleg bal oldalra lehet áthelyezni, de ezek mind olyan nem fontos játszadozásnak számít, amelyet itt magyarországon nem nagyon lehet hasznosítani.

Ahoz, hogy nem csak szöveg igazolás, forduljon szöveg is betű egymás után, ahoz szükséges használni dir attribútumot <bdo> tag-ben. (ez a tag különben teljessen haszontalan, úgyhogy máshól nem is írok róla)


események

Dinamikus HTML-be lehet hozzáadni esemény attribútumot, amely rendezi valamilyen skript elindítását. Létezik 20 esemény, klaszikus példa onmouseover -- áthúzás egérrel vagy onclick -- klikk egy elemre. Összes elem listázás már nem HTML-be tartozik, hanem skript nyelvek kifejezéshez. Eseményeket angol nyelven úgy hívják hogy "events". Példa:

<p onclick="alert('Talalat')">Klikkelhető bekezdés</p>

Copyright © 2009-2020, Webiras.hu